14 Eylül 2008 Pazar

BEL FITIĞI NEDİR?


Bel bölgemizde bulunan omurgaların arasındaki kıkırdak yapının yırtılarak, omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırmasıdır. Önce şiddetli bel ağrısı, daha sonrada ayağa yayılan ağrıyla ortaya çıkar. Yatak istirahati ve bazı ağrı kesicilerle tedaviye rağmen, ağrısı geçmeyen, sosyal yaşantısı etkilenen ve ayakta felçler ortaya çıkan hastalarda uygulanan cerrahi girişimler bu gün hızla gelişmekte, hasta kısa sürede eski yaşantısına dönmektedir. Tedavisinde gecikilen vakalardaysa, ağrılar ve felçler kalıcı olmaktadır.

OMURGANIN YAPISI
Kafa tabanından, kuyruk sokumuna kadar devam eden kemik sistemine omurga denir. Omurga Yastıkçık (disk) dediğimiz kıkırdaklarla birbirine bağlanmış omur cisimciklerinden meydana gelir. Bu karmaşık yapının ortasında omurilik bulunur ve beyinden gelen emirleri , sinirler vasıtasıyla çevre organlara iletir. Omurga aynı zamanda gövdenin dik durmasını sağlayan kemik sistemidir.
Vücut ağırlığının 2/3 kadarına taşıma görevi görür. Bu zorlu görevi sadece omur ve yastıkçık dediğimiz kemik ve kıkırdak sistemiyle değil, bunlar arasındaki bağ dokusu, sırt adeleleri ve karın adelelerinin gücüyle sağlar. Beş adet bel omuru bulunur.
İNTERVERTEBRAL DİSK MESAFESİNİN YAPISI

İntervertebral disk dediğimiz yapı, kısaca omurgalar arası yastıkçık olarak adlandırılır. Omurgalar arası bir eklem olması yanında, omurgalara binen yükü emici göreve sahiptir.
Yapısına baktığımızda 3 ayrı kısma ayrıldığını görürüz:
1-Kıkırdak doku: Alt ve üst omurgalara bütünüyle yaslanan ve tüm omurga genişliğindeki kıkırdak yapıdır. Her iki omurga arasındaki çekirdek kısmı sınırlar.
2-Bağ dokusu (anulus ): Ortadaki çekirdek kısmı çepeçevre saran kuvvetli bir yapıdır. Bu elastik bağ dokusu omurganın ön kısmında en kuvvetli, omurilik ve sinirlerin yer aldığı arka kısım ve özellikle yanlarda daha zayıftır.
3-Çekirdek kısım (nukleus): Jelatin kıvamında , su içeriği fazla bir yapıdır. Çevresini saran elastik bağ dokusuyla birlikte, omurgaya binen basıncı karşılar.

Çekirdek dediğimiz kısmın , bağ dokusu dediğimiz elastik kısmı yırtarak, omurilik kanalı ve sinir köklerine bası yapacak tarzda yırtılmasına bel fıtığı diyoruz. Bu yırtılma sonucu çekirdek kısım sadece bağ dokusunu omuriliğe doğru ittiği gibi (en hafif şekli -bulging) , bağ dokusunun tam yırtılmasıyla omurilik kanalında serbest parçacık şeklinde yer alabilir (en ağır durum- akmış, serbest disk).

Rio De Janeiro


Şehir Hakkında Bilgiİnsanlar renklidir, yaşam renklidir, karnaval renklidir, gece hayatı renklidir. Her şeyi ile renkli bir şehirdir.Rio De Janeiro , Brezilya'nın önemli şehirlerinden olmasının dışında adından oldukça söz edilen bir şehirdir. Uzun kumsalları, karnaval coşkusunun yaşanması, binaları, yapıları, yaşam tarzları ve yemek kültürleri ile gezmekten keyif alacağınız bir şehir.KumsallarıRio'yu anlatmak için bir çok kavram kullanılabilir. Karnaval, kahve, renkli bir yaşam tarzı ve kumsallar, deniz güneş kum... Rio'da kumsalların apayrı özellikleri vardır. Özellikle Türkiye'de kış mevsimi yaşanırken Brezilya'da yaşanan yaz ayları "bir yudum güneş arayan" gezginler için oldukça güzel bir nedendir. İlk bakışta kumsallarda ki yoğun kalabalık biraz gözünüzü korkutabilir, ancak zamanla sizde bu kalabalığın içinde keyifli vakitler geçirebileceğini anlayacaksınız. Rio'nun plajlarında güneşlenmenin dışında bir çok aktivitede bulunabilirsiniz. Başta plaj futbolu olmak üzere bir çok sportif aktiviteye katılabilirsiniz. Unutmayın en iyi bronzlaşma, hareket halindeyken olur.Rio'yu özellikle Şubat aylarında yapılan meşhur Rio Samba Karnavalı sırasında gezenler bu soruya bir türlü yanıt veremezler. Çünkü çoğu zaman Karnaval Rio'nun önüne geçer. Upuzun palmiye ağaçları, dev dalgalı uçsuz bucaksız kumsallar, 30 metre yüksekliğindeki Corcovado anıtı... Bunların hepsi Rio'nun simgeleri ama ille de samba, ille de samba... Rio Samba Karnavalı ilk kez 1923 yılında yapılmış. İnanması güç de olsa bu çılgın karnavalın katı kuralları var. Orada sadece dans edilmiyor, rengarenk, hayal gücünün sınırlarını zorlayan kostümlerle geçit yapılmıyor. Karnavalda yeni bir hayat kurmanın yarışı var aslında. 3 gün süren Rio Samba Karnavalı ile ilgili birkaç önemli bilgi verelim. Karnaval'da aslında iki lig bulunuyor. Ligin takımlarını Rio'daki dans okulları oluşturuyor. Birinci ligde 16, ikinci ligde 18 takım var. Dans okullarının 3 bin ila 5 bin arasında dansçısı mevcut. Dansçılar yıl boyunca tüm maharetlerini sergileyerek Sambodromo Caddesi'ndeki resmi geçitte yer almanın savaşını veriyorlar. Karnavalda dans edebilmek geçim zorluğu çeken Brezilyalılar için kurtuluşa açılan bir kapı aslında. KarnAval geçidine katılan bir okul, 1.4 kilometrelik yolu yaklaşık 2 saatte sürekli dans ederek geçiyor. Her okulun kullanabildiği iki renk var. Yani giysiler ve dekorlar seçilen bu iki renkle bezeniyor. Karnaval sonunda yılın şampiyon dans okulu seçiliyor. Danscılar yeni bir geleceğe yol almanın planını yaparken neredeyse tüm Rio, kumsallara akıyor.

PHUKET



PHUKET Phuket, Tayland, genel olarak ‘Güney’in İncisi’ olarak anılır ve Tayland’daki en geniş adadır. Phuket Adası kuzeyden güneye 48 kilometre (34 mil) ve doğudan batıya 21 kilometre (16 mil) uzunluğundadır.Phuket bir dağ sırası ve batı kıyısına doğru uzanan çoğunlukla kuzey-güney yönlü vadilerle bölünür.Bu, ülke topraklarının yaklaşık %70’ini kapsar. En yüksek doruk, Mai Tao Sip Song (12 Cane Doruğu) 529 metredir. Adanın kalan %30’luk bölümü çoğunlukla merkezde ve adanın doğu bölümünde yer alan düzlük alanlardan oluşur. Güney Tayland’ın batı kıyısını oluşturan Andaman Denizi’nde yer alan arazi kayalık çıkıntılarla, uzun ve geniş kumsallarla, kireçtaşlı uçurumlarla, ağaçlı tepelerle, küçük haliçlerle, lagünlerle ve her çeşit tropik bitki örtüsüyle inanılmaz şekilde değişiklik gösterir. Geniş yüzölçümü sayesinde adanın değişik bölgelerinde mikroiklimler gelişmiştir.
Ada, sizlere keşfetmeniz ve hoşlanmanız için birçok farklı bakış ve his sunar. Görülmeye değer tropik manzarasıyla Kata Plajı, birkaç kilometre kuzeydeki Nai Yang Plajı’nda bulunan görkemli ‘casuarina’ (yapraksız ya da çalısız bir ağaç cinsi) ağaçlarıyla kıyaslanır. Khao Phra Thaeo Milli Parkı’nın gölgeli yağmur ormanı, Koh Siray’ın çamurlu düzlüklerinin ve mangrov (tropikal kuşaktaki kıyı ve bataklıklarda yetişen bir bitki cinsi) bataklıklarının üç katıdır. Kireçtaşlı kaya çıkıntıları adanın doğu kıyısını ve batıdaki sık granit kayalıkları oluşturur. Phuket gerçek bir tropik ülkedir ve herkese uygun bir önerisi vardır.
Yapılması Gereken 10 Şey
Listedekilerin yarısını yapmak bile, Phuket’e ziyaretiniz esnasında eğlenceli bir deneyim yaşayacağınızı hemen hemen kesinleştirecektir. Listeyi tamamlayınca, bir daha eve dönmeyebilirsiniz; ya da dönseniz bile, bunu sadece bir dahaki ziyaretinizi planlamak için olacaktır.
1. Adanın, Kata Plajı ve Promthep Noktası arasını oluşturan güney kıyısı boyunca bir araba gezintisine çıkın. Bu gerçekten dünyanın en güzel ve en iyi manzaralı gezintilerinden biridir. Gezinti 1 saatten daha az sürdüğü için her dinlenme yerinde durun ve büyüleyici manzaralardan zevk alın.
2. Yakın mesafedeki Phang-Nga Körfezi’ni ziyaret edin (deniz kanosu ya da mümkünse küçük botla). Çarpıcı kaya ve kireçtaşı oluşumlarını ve bu hayranlık uyandıran körfezin olağanüstü manzarasını görme fırsatını değerlendirmezseniz, dünyanın gerçek doğa harikalarından birini kaçırmış olacaksınız.
3. Milli parklardan birindeki birkaç patikadan yürüyerek muhteşem yağmur ormanını görün. Ulaşılması en kolay ve en ilginçlerden biri olan Khao Phra Thaeo Milli Parkı, Phuket Adası’nın kuzey ucunda yer alır.
4. Arabayla kuzey kıyısına doğru yola çıkın ve tamamen kendinize ait olduğu hissine kapılacağınız tropik bir plajın keyfini çıkarın.
5. Promthep Burnu’nda günbatımını izleyin ve sonar Chalong Körfezi’ndeki Kang Eng Restoran’da deniz ürünleriyle akşam yemeğinizi yiyin.
6. Phuket Kasabası’ndaki Gece Pazarı’nı ziyaret edin ve bol seçenekli Thai yiyeceklerini, meyvelerini ve tatlılarını tadın – hepsi inanılmaz derecede ucuz.
7. Phuket Kasabası’ndaki Khao Rang Tepesi Phuket Kasabası’nın güzel manzarasını görmenize vesile olur ve öğle ya da akşam yemeği için harika bir yerdir.
8. Ünlü Wat Chalong’u ziyaret edince falınıza baktırmayı ihmal etmeyin.
9. Geleneksel Thai masajı yaptırın.
10. Otelinizin önündeki plajdan yola çıkın ve herhangi bir yere gidin.
En Uygun Ne Zaman Gidilir?
Phuket’e yılın her döneminde gidilebilir. Ama eskiden beri, yılbaşı periyodunda zirve yaparak en kalabalık olduğu zaman Ekim sonu ile Nisan başı arasıdır. Hayal kırıklığına uğramamak için bu vakit müddetince yer ayırtmanız gerekmektedir. Plaj ve hava koşulları bu vakitlerde dalış ve yelkencilik için de harikadır. Eğer Phuket’i yılın farklı zamanlarında ziyaret etmek isterseniz, daha uygun konaklama ve hizmet fiyatlarından yararlanırsınız ve dışarıda halen harika bir hava sizi bekler. Hatta Temmuz’dan Ekim’e kadar süren muson yağmurları dönemi boyunca, bol seçenekli açık hava faaliyetlerinden hala yararlanabileceğinizi gösteren güneşin güzel görüntüsüyle birlikte küçük yağmur serpintilerine tanık olursunuz.