15 Ekim 2008 Çarşamba

Az elektrikle daha çok ısıtma

Az elektrikle daha çok ısıtma

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Teknik Eğitim Fakültesinde, daha az elektrik tüketimiyle daha çok ısınma sağlayan yeni bir sistem geliştirildi.

AA- SDÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Donanımı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Proje Sorumlusu Yrd. Doç. Ahmet Küçükkömürler, Teknik Eğitim Fakültesine ait atölyede küçük kaynak makineleri üzerine çalışırken, yeni bir ısıtma sistemi geliştirdiklerini bildirdi.


Elektromanyetik indüksiyon prensibiyle çalışan cihazla 85 santigrat dereceye kadar ısı elde ettiklerini anlatan Küçükkömürler, cihazın çalışırken saatte yaklaşık 400 watt elektrik harcadığını kaydetti.


Ön yüzü mermer blok şeklindeki cihazın oda içinde farkedilmeyeceğini de vurgulayan Ahmet Küçükkömürler, 50X40 santimetre boyutlardaki cihazın, 20-25 metrekarelik bir odayı rahatlıkla ısıtabildiğini vurguladı.


Küçükkömürler, günümüzde kullanılan elektrik sobalarına göre çok daha az elektrik harcadığına işaret ettiği yeni sistemi şöyle anlattı:


`Cihazın üzerinde ayarlama düğmeleri de bulunuyor. Isıyı istediğiniz şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Görünüş olarak gayet estetik. Zaten cihazı geliştirirken bu özelliğine de dikkat ettik. Mermer blok şeklinde geliştirilen cihaz rahatlıkla duvara monte edilebilir. Üretilen cihazın maliyeti de düşük. Prototipi 100 YTL`ye maloldu. İstenilirse proje daha büyük yapılabilir.`


Patent almak için, çalışmayı ABD`deki ısıtma, havalandırma, klima ve soğutma sistemlerinin araştırması ve diğer faaliyetlerine öncülük eden Isıtma, Soğutma, Havalandırma Mühendisleri Kuruluna(ASHRAE) sunduklarını bildiren Küçükkömürler, kurulun proje üzerinde çalışma yapmak istediği bilgisi aldıklarını da duyurdu.

USB-2.0 uyumlu cihazlarım işlev görmüyor

Posted

Çözüm : Harici USB 2.0 cihazların (Scanner, Printer vb..) Medion PC Titanium 8000’e (System 1100.x.) bağlantısında belirli koşullar altında uyumsuzluklar meydana gelebilir. Burada ana kartta kullanılan SIS Chip seti ile bazı USB 2.0 cihazlarda kullanılan Genesys Chip i arasındaki bir uyumsuzluk söz konusudur. Genesys Chip, USB 2.0 üzerinde veri aktarımının kumanda edilmesi için belirleyici olarak yetkilidir. Bizim tarafımızdan kullanılan ana kart MD50000 Ver. 1.0’da SIS Chip’in görevi üstlenilmiştir. Bu uyumsuzluk uygun sürücüler sayesinde Scanner ve Printer sunucular tarafından (Canon, HP, Epson vs..) giderilebilmektedir.

Güncelleştirilmiş sürücüler mevcut değil ise, bu durumda bilgisayarlarımızda Bios’da kullanılan USB-modunun USB 2.0’dan USB 1.1’e çevrilmesi olanağı geçerlidir. Böylece cihazınızın sorunsuz kullanımı ayarlanmış verimi ile mümkün olabilecektir.